Асеновград


Асеновград е един от най-старите градове в България. Той омайва с безкрайната и дълбока хладина на величествените Родопи, приютили го бащински в обятията си. Асеновград е известен като Малкия Ерусалим, а също и като Родопската Света гора, защото в него има 11 църкви и 53 параклиса. Градът е обкръжен и от пет манастира. Най-големият и най-старият е “Св. Богородица Успение” в Бачково. Другите манастири в околностите на града са: “Св. Неделя” или Араповски манастир, “Св. Кирик и Юлита”, “Св. Петка” и Кръстова гора “ Кръстът Господен” Най-старият храм в Асеновград е “Св. Богородица Успение”, наречен още “Месохората”, където мове да се възхитите от дърворезбите на един от най-хубавите иконостаси в България. Според поверието градът се закриля от Божията майка.

Тук може да разгледате много паметници на културата, да се докоснете до красивата природа, да посетите манастири и храмове, както и уникалния палеонтологичен музей и други забележителности.

Асеновград често става център на различни артистични и културни прояви като концерти, театрални представления, изложби, семинари, срещи с различни личности и други. Традиционни културни прояви са:
• “Трифон Зарезан” – с конкурс за най – добро домашно вино.
• Културна седмица във връзка с празника на Асеновград, който се провежда в края на месец май.Асенова крепост

    Разположена е на около 2 км от Асеновград, на високия скалист хребет, надвиснал над р. Асеница. Най-значителната и най-добре запазена сграда в крепостта е черквата “Св. Богородица Петричка”, която заема североизточния ъгъл на крепостта. Всяка фреска, всеки детайл от този храм са запечатали времето и говорят за него на свой език. Черквата датира от 12 век. Обявена е за паметник на културата от национално значение. Асеновата крепост е един от най-интересните и посещавани средновековни паметници у нас. Тя е символът на Асеновград и не случайно е вплетена в герба на града. Днес църквата “Св. Богородица Петричка” – един удивителен паметник на старобългарската архитектура е вече масово посещавана от туристи и богомолци.

Палеонтологичен музей

    Палеонтологичният музей е уникален по рода си за България, а вероятно и за Балканите. Създаден е на основата на сбирката от фосили, събирана в продължение на три десетилетия. Особено атрактивен между всички експонати е отливката на високия 4,5 м скелет на туролския дейнотериум ( Deinotherium), дълъг 6,8 м, тежащ 10 тона. Той е представител на едни от най – големите за всички времена сухоземни бозайници. Счита се, че това е единственият запазен в света дейнотериум. Музеят е отворил врати през 1992 г. и със сигурност е впечатлявал и ще продължава да впечатлява своите посетители.

Бачковски манастир

    Манастирът е разположен в северната част на средните Родопи по поречието на р. Асеница и се намира на 10 км от Асеновград. Основан е през 1083 г. от двамата братя грузинци Григорий и Абасий Бакуриани, висши военачалници в армията на византийския император.Това е вторият по големина манастир в България след Рилския. В двора на манастира има няколко църкви, най-посещаваната от които е храмът “Св. Богородица”, където се намира и една от чудотворните икони на Дева Мария. Бачковският манастир покорява със своята духовност и величие и омайва с красиво изографисаните стени на църквите, по-голяма част от които са дело на Захари Зограф. Бачковската обител се посещава не само от богомолци, но и от хиляди български и чуждестранни туристи. Масово, по стара традиция, поклонници се стичат от всички краища на страната на двата големи манастирски празника – храмовия празник “Успение Богородично” на 15 август и “Преполовение” – 25 дни след Великден. Също и много учени от цял свят посещават това свято място и се запознават с неговите уникални стенописи и архитектурни ансамбли, творби на българския национален гений, наше неоценимо богатство.

Кръстова гора “Кръстът господен”

    През тридесетте години на миналия век започнали да пристигат поклонници от цялата страна. Водила ги надеждата, че тук ще намерят изцеление. В края на осемдесетте години на 20 век по инициатива на местни хора била открита подписка за събиране на средства за изграждане на нов православен храм на Кръстова гора. Праз есента на 1995 г. храмът е бил готов. През следващите години в непосредствена близост до храма израснаха 12 нови параклиса, изградени със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната. От Кръстова гора никой не си тръгва неутешен към своя дом. Това е единственото място, където от ранна пролет до късна есен, всеки петък срещу събота, се отслужва Всенощно бдение и Божествена Св. Литургия. Много вярващи идват тук да се помолят за прошка и изцеление. Вярва се, че човек ако остане там поне една нощ под звездите, зареден с вяра и любов, отправящ искрена молба към Бога - ще му се даде свише силата да се справи с несгодите, ще получи отговор на молбите си.
© Eltema 2000